0702-21 08 06 info@allena.se

Sagt, skrivet om Trollet

Sveriges Radio K-märkte Trollets Roppidoppido, lyssna, ljud nr 27
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3365&artikel=3682644

”Trollet med den gula kepsen, ett underbart radioprogram som jag mina 3 syskon, mina föräldrar och min egen familj, fortfarande citerar, efter 24??? år. Tack.”
Anki Ohlson, Sala

Hej!
1988 i oktober fick jag en dotter. När julkalendern i radio sändes, var det den tiden på morgonen som jag ammade min dotter. Jag lyssnade då på radion till julkalendern ”Trollet med den gula kepsen” skrattade och njöt varje morgon.

När min dotter blev äldre, tänkte jag att jag måste få tag på denna kalender. Ringde då upplysningen för radion och fick reda på var jag kunde få tag i denna kalender. Visade sig vara Teater Allena. Fick då reda på att skaparen av denna teater kom från Bräcke, d v s bara några mil från där jag själv kom från (Brunflo). Jag hade flyttat till Göteborg -87. Jag beställde 2 band och jag lovar att dessa har spelats VARJE kväll under min dotters uppväxt. Hon kan dessa utantill.

Nu har hon själv fått barn och så glada vi blev när vi såg att vi kan komma och titta den 18 november i Hindås, bara 1 mil från oss!!!!

Varför jag skriver detta? För jag blev så himla glad!!!!
/Gun-Brith

 Om Stökobök

” Precis vad dagens barn behöver, en teater som går i lagom tempo och  fängslar med det enkla.

En tydlighet från början till slut med smygande fötter och tydlig gräns  vid scenen.

Föreställningen var jättebra!

Gunilla Bok

Kallingeskolan

 

 

Recension
”Möbök”
Gästspel från Teater Allena
Skådespelare: Lasse Åkerlund
Dockspelare: Maja Wreiding
Plats: Kammaren, Spira
Ålder: 3–9 år
Trollet, med den gula kepsen, bor i ett litet hus tillsammans med Råttan.
Just denna dag ska det bakas bröd men det är mycket som går fel för trollet.
Hans vän Skatan passar på och retas medan Älgen smakar på det brända brödet med förtjusning.
Den nästan timslånga föreställningen tar sig långsamt fram över Trollets dag, ingen jäkt i den världen.
Råttan är en utmärkt side kick, välspelad av dockspelaren
och relationen är ena stunden kamratlig för att i nästa bli förälder/barn.
Trollet gör inte mycket på samma sätt som oss utan
är slarvig, klumpig och bakvänd – till den unga publikens förtjusning. Allt utspelar sig i det lilla huset som scenografiskt är uppbyggt som ett tittskåp.
Teater Alena har med bravur byggt en magisk scenplats med många påhittiga och finurliga scenlösningar, som den lilla spindeln som bor i tändsticksasken och den magiska vattenkannan som rör sig tillsynes utan hjälp.
Man blir så varm i hjärtat över det gedigna arbete som ligger bakom inramningen. Det är som det unga barnet sa – trolleri!
Att sedan själva berättelsen kanske inte är speciellt spännande eller oförutsägbar gör inte så mycket när man sitter och ler mot ett charmigt troll med gul keps.
Cecilia Fridén

 

Föreställningen hade ett direkt tilltal till barn, utan insmugna ironier och
vuxenbudskap. En rak, enkel, varm, rolig och nära berättelse utan
tillgjordheter! Klassisk barnteater som bäst! Ni är verkligen välkomna åter.

Cecilia Gustavsson

BibliotekarieMora kulturhus/bibliotek

 

 Om Stökobök
Hej!
Jag vill tacka för en jättebra föreställning i Sala den 24 januari! Barnen var mycket nöjda och tyckte den var bra. Vi kommer från en liten skola utanför Sala som heter Möklinta kyrkskola.
Själv hade jag stora förväntningar på att få se er, eftersom jag hörde adventskalendern på radio 1988, tillsammans med mina egna barn. Vi längtade efter varje avsnitt och hade jättekul åt allt som trollet hittade på. Det finns en värme och mysighet som man känner när man lyssnar. Sedan köpte vi kassettbandet som fanns då och lyssnade på det flera år efteråt.
Nu är mina barn nästan 30 år och har egna barn. De tyckte också att det var kul att höra att ”Trollet med den gula kepsen” fortfarande finns kvar. Så nu för vi traditionen vidare genom att mitt 4-åriga barnbarn gick på föreställningen i lördags i Sala.
P.s. Råttan och kråkan var väldigt verklighetstrogna och bra tyckte barnen.
Tack Lars och Maja!

Hälsningar från
Karin Ericsson

Om Möbök

I en fullpackad lokal väntar barnen med spänning när ljuset dämpas i lokalen och allt de ser är den fördragna ridån. Välkomnar de gör Maja, dockspelaren, och ridån dras upp. Barnen får nu möta trollet med den gula kepsen. Trollet interagerar aldrig med barnen, utan som publik får man nöjet att bara uppleva en dag i trollets liv.

Möbök är en varm föreställning med humor och trollets charmiga livsfilosofi. Allt går kanske inte precis som det är tänkt, men det löser sig alltid…på trollets speciella vis. Dockspelet sker med finess. Råttan, tillsammans med Älgen och Skatan, får skickligt liv genom Majas styrning. Den fantastiska senografin är genomtänkt in i minsta detalj. Allt från den lilla spindeln, som kryper längs väggen, till hur detaljrikt Trollets hem är uppbyggt. Det känns verkligen som man blivit hembjuden till Trollet och Råttans verkliga hem.

Adventskalendern var mycket omtyckt av mig och den var alltid spännande och rolig att lyssna till. Lasse Åkerlund har lyckats föra över den känslan på scen och väcker en väldig nostalgi för en som lyssnat till Trollets upptåg tidigare. Föreställningen väcker också ny entusiasm för yngre personer som får uppleva den gula kepsen för första gången.

Efter en timmes äkta teaterupplevelse töms spellokalen med lyckliga barn och man har blivit alldeles varm inombords.

Vänliga hälsningar
Länsteaterkonsulent Sanna Nyman
Riksteatern Kalmar län

Om Stök
”En rolig bra föreställning som  fängslade våra elever. De levde sig verkligen med i föreställningen och förstod den. Rekommenderas varmt.”
David Everitt, Grundsärskolan Träning, Sala