0702-21 08 06 info@allena.se

Storklas & Lillklas

Alltid lika aktuell

Premiär 1986 tre månader innan Boforsaffären, Bofors hade mutat tjänstemän i Indien för att få ett vapenavtal. Vi trodde alla att det skulle sluta där. Att girigheten skulle upphöra, vi ser idag att det är tvärtom. Därför fortsätter jag att spela Storklas och Lillklas.

I föreställningen använder jag mej av en sagobok, ett glas vatten och en stol. Boken blir en sten, stolen blir en kista, skottkärra, grav, gravsten och bro. Jag spelar alla roller och gör rösterna till figurerna så tydliga som möjligt.

En föreställning som pendlar mellan berättande och spelade scener.

En föreställning som jag har spelat i över 20 år. Den är fortfarande lika rolig att framföra. Att den stimulerar barn och vuxnas fantasi lika bra idag som för 20 år sedan är kanske ett bevis på att förmågan att skapa egna bilder inte helt har försvunnit.

Kommentarer från besökare

”Storklas och LillKlas är historien om hur man med stor list och en gnutta tur kan överlista dumheten och girigheten. Utan att behöva anstränga sej särskilt mycket. Lasse Åkerlund spelar helt utan traditionell rekvisita. Vad jag kan förstå så är det lite hans käpphäst och det fungerar – för honom. Det krävs en särskild sorts begåvning för det. För hans del tror jag att det är humor och kroppsspråk i god förening. Förmåga till improvisation tycker jag också man kan sätta upp på hans pluskonto. Hur som helst blir hans hängslen en ryggsäck, ett par tömmar eller vad nu situationen kan kräva. En stol förvandlas till en skottkärra, tröjan blir en säck. Egentligen är den en fråga och att berätta en god historia, berätta så att åhörarna ser vattnet som forsar fram mellan deras fötter, ser kyrkan växa upp framför deras ögon eller i nästa sekund tror att de befinner sej inne på ett värdshus. Och det klarar Lasse Åkerlund med bravur”.

/ Marlena Hilding Ljusnan

”Han spottar, viskar, vrålar och väser fram den grymma berättelsen och elerverna ömsom kiknar av skratt och ömsom flämtar förfärat.
Med ett enormt kroppsspråk försöker Lasse Åkerlund att ge alla de åtta rollerna han spelar sin speciella karaktär.

/ Cecilia Roos Kuriren

 

Ladda hem en PDF Storklas och lillklas